Dedoles x MIKLOSKO collectie


De Slowaakse modeontwerper Fero Mikloško heeft samen met Dedoles een speciale zomercollectie gecreëerd. Wat maakt de collectie zo speciaal?


Modeontwerpster Fero Mikloško is een van de meest prominente modeontwerpers in Slowakije. Bijna elke vrouw wil een ontwerp van hem in haar kast hebben, en Slowaakse beroemdheden pronken trots met zijn creaties op verschillende evenementen. De populaire ontwerper is het afgelopen jaar behoorlijk druk geweest en heeft samen met het Slowaakse kledingmerk Dedoles een exclusieve zomercollectie Miklosko X Dedoles gecreëerd.


Hoe ben je begonnen met ontwerpen?

Ik ben sinds mijn jeugd geïnspireerd door design. Als kind was ik al gefascineerd door naaimachines en de productie van kleding. Daarom heb ik me aangemeld voor de kunstacademie, die perfect bij me paste. Ik ben een professioneel toneelkleermaker, dus ik heb een artistieke basis. Ik heb zowel theoretisch als praktisch kostuums voor theater ontworpen. Dit beroep komt ook tot uiting in mijn werk, want mijn ontwerpen hebben elementen van extravagantie en pracht. Dankzij mijn atelier weerspiegelt mijn werk niet alleen de moderne modetrends. Het heeft ook een ondertoon van extravagantie. Mijn studie aan de kunstacademie was de beste beslissing die ik in mijn leven heb genomen.


Je ontwerpt al 32 jaar kleding en je hebt al 24 jaar je eigen merk. Aan welke ontwerpen denk je het liefst terug?

De pandemie maakte alles een beetje moeilijker. In het afgelopen jaar hebben we wat van onze innerlijke creativiteit verloren. Toch probeerde om gewoon door te gaan en betrokken te blijven bij de modewereld in het buitenland. Ondanks de pandemie vonden er grote modeshows plaats en de modetrends blijven zich ontwikkelen. Alles wat modeontwerpers in ons land deden was proberen te overleven. Ik moest mijn modeshows, die ik normaal twee keer per jaar deed, afzeggen. Ik kan niet zeggen dat ik trotser ben op de ene collectie en minder op de andere. Elke collectie had zijn eigen verhaal, zijn eigen ruimte en zijn eigen presentatie. Als ik nu terugkijk naar mijn oude shows, is het ongelofelijk wat voor mooie dingen er ontworpen zijn. Niet alleen mijn werken, maar ook die van mijn collega's. Ik mis de sfeer van deze shows en het enthousiasme waarmee de toeschouwers de shows bekeken. Ontwerpers waren in staat om geweldige collecties te creëren. Het zal nu moeilijker zijn om terug te keren naar de oude manier van werken. Ik zal waarschijnlijk beginnen met online evenementen zoals iedereen doet. De feedback die de ontwerper van het publiek kreeg, komt nu in de vorm van e-mails en tekstberichten. Maar dit is een mooie aanmoediging. Waar ik echt trots op ben, is dat geen enkel stuk uit mijn collecties in mijn atelier hangt. Mijn grootste succes is dat alles altijd verkocht is. Dit maakt me het gelukkigst.


Dit is de eerste keer dat Dedoles samenwerkt met jou als bekende modeontwerper. Hoe is deze samenwerking begonnen?

Het begin van onze samenwerking is best grappig. Ik was degene die Dedoles aansprak, niet andersom. 😊 Toen ik de website van Dedoles bekeek, was ik verbaasd dat ze niet alleen sokken verkopen, maar ook tal van andere producten. Ik zag dat ze bezig waren met nieuwe collecties zwemkleding en ondergoed, die ik erg mooi vond. Ik dacht bij mezelf dat we altijd een sokkencollectie kunnen maken. Het idee om een zomercollectie samen te stellen met dit groeiende Slowaakse bedrijf, dat drie dansende hamsters als hoofdrolspelers in zijn reclamecampagne gebruikt, sprak mij wel aan. Het is verbazingwekkend hoe hamsters zo'n indruk op je geest kunnen achterlaten dat je het bedrijf op de voet begint te volgen. Ik heb mijzelf gevonden in Dedoles en dacht dat onze samenwerking wel eens goed zou kunnen uitpakken. Ik ben erg blij met onze samenwerking.


Hoe was de samenwerking met Dedoles voor deze nieuwe collectie?

We probeerden ons voor te stellen hoe de hele collectie eruit zou moeten zien. Wij wilden dames- en herenzwemkleding maken en daar zomerse accessoires aan toevoegen, zoals een trendy hoedje dat het hele jaar door kan worden gedragen, een strandtas, een overhemdjurk en niet te vergeten, strandsliders. Het was voor mij van het grootste belang dat de collectie mijn handtekening zou dragen. Enige tijd geleden heb ik een zwart-witcollectie gemaakt die erg populair was bij modeliefhebbers. Ik ontwierp deze zwart-witpatronen toen mijn merk zijn 20ste verjaardag vierde. Wij hebben deze patronen iets gewijzigd om ze moderner te maken en aan te passen aan de zomercollectie. Ik wilde dat mijn merk ook in het buitenland bekend zou worden, niet alleen in Slowakije. Dedoles is actief in twintig Europese landen, dus heb ik de foto van mijn gezicht uit de patronen weggelaten, aangezien de klanten in het buitenland mij niet zouden herkennen. Wij zochten naar een gemeenschappelijk element en aangezien Dedoles dit jaar neonkleuren in haar zomercollectie heeft gebruikt, voegden wij een vleugje neon limoen toe aan de basiscombinatie zwart en wit. Bovendien zijn ons badpak en het hoedje omkeerbaar en kunnen ze op verschillende manieren worden gedragen. Mensen kunnen met deze ontwerpen spelen om originele outfits te creëren. Ik denk dat zowel vrouwen als mannen waar voor hun geld krijgen.


Wat motiveert en inspireert je bij het ontwerpen van een nieuwe collectie?

Ik blader altijd door de collecties van mijn favoriete ontwerpers. Ik kijk naar de trends en merken waar ik het meest in geïnteresseerd ben, de verschillende elementen en de verbinding met de huidige trends. Vervolgens pas ik de ideeën toe op mijn ontwerpen. Ik zal ze aanpassen en herontwerpen op mijn eigen manier. Het maken van een nieuwe collectie is erg leuk, hoewel het een zeer lang proces is. Het moeilijkste deel is het maken van het eerste model. Meestal wordt hij niet eens gebruikt tijdens de modeshow, maar soms vind ik het leuk om hem mee te spelen. 😊


Het is bekend dat je graag de zwart-witcombinatie gebruikt in de ontwerpen. Wat was de inspiratie voor deze collectie?

Ik hou echt van de zwart-witcombinatie, het is een ideale kleurencombinatie voor mij en mijn werk. Bovendien voelen mensen zich er het prettigst in. Ik mengde wit en zwart in één, en zo werd deze zomercollectie geboren. Deze stukken zijn niet zomaar wit met een zwarte opdruk, het is diepgaander dan dat. Zoals ik al zei, ik gebruikte mijn oude print, maar we hebben deze print aangepast voor het doel van onze samenwerking. Het is origineel en past perfect bij Dedoles. De afdruk met mijn gezicht zal misschien ook het licht van de wereld zien als we een positieve feedback krijgen.